Τι είναι ο βραχύς χαλινός γλώσσας ?
Είναι μια συγγενής ανωμαλία της στοματικής κοιλότητας που μπορεί να ελαττώσει την κινητικότητα του άκρου της γλώσσας και προκαλείται από ένα ασυνήθιστα κοντό, παχύ γλωσσικό χαλινό, δηλαδή μια μεμβράνη που ενώνει την κάτω πλευρά της γλώσσας με το έδαφος της στοματικής κοιλότητας.
Η γλωσσοδεσία ποικίλλει σε βαθμό σοβαρότητας από ήπιες περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται από ταινίες βλεννογόνου υμένα έως ολική αγκυλογλωσσία όπου η γλώσσα είναι καθηλωμένη στο έδαφος της στοματικής κοιλότητας.
Kotlow classification of ankyloglossia
Τι προκαλεί ο βραχύς χαλινός γλώσσας?
Σπάνια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα θηλασμού και κατάπωσης.
Η γλωσσοδεσία δεν προκαλεί καθυστέρηση στην ομιλία ή τη γλώσσα αλλά κυρίως προβλήματα με την προφορά που αφορούν κυρίως συρίττοντες και γλωσσικούς ήχους όπως το “ρ” και το “λ”. Η πιο κοινή λανθασμένη προφορά λέξεων είναι η προφορά του “λ” σαν “γ”, π.χ. η λέξη “λεμονάδα” προφέρεται σαν “γεμονάδα¨.
Πότε η χειρουργική αντιμετώπιση του βραχύ χαλινού γλώσσας?
Στη νεογνική και πρώτη βρεφική περίοδο (μέχρι 8-10 μηνών περίπου) η αποκατάσταση, δηλαδή η διατομή του χαλινού είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται γενική αναισθησία αλλά μόνο ψεκασμό με τοπικό αναισθητικό. Καλό θα ήταν να γίνει η διατομή πρίν κλείσει τους 6 μήνες.
Είναι μια ανώδυνη διαδικάσία διαρκεί 5 λεπτά και γίνεται στο ιατρείο. Προκαλεί ελάχιστη αιμορραγία και κλάμα του νεογνού ή βρέφους λόγω δυσχέρειας και όχι πόνου, που σταματούν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Χαρακτηριστικά το βρέφος μπορεί να σιτισθεί χωρίς κανένα περιορισμό μετά την μικροεπέμβαση.
Σε ηλικίες μεγαλύτερες του 1 έτους είναι πλέον δύσκολο να γίνει η διατομή του χαλινού στο ιατρείο με τοπική αναισθησία και θα συστηθεί η επέμβαση να γίνει στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.