Τι είναι τα κρεατάκια?
Τα κρεατάκια αποτελούνται από λεμφικό ιστό, μοιάζουν με τις αμυγδαλές και αποτελούν τμήμα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού στις φλεγμονές.
Πού βρίσκονται?
Είναι στο πάνω μέρους του φάρυγγα ακριβώς πίσω από τη μύτη. Δεν φαίνονται από το στόμα και για να τα δούμε χρειαζόμαστε ειδικό εύκαμπτο παιδικό εύκαμπτο ενδοσκόπιο 2mm (κάμερα).
Έχουν όλοι κρεατάκια?
Υπάρχουν με τη γέννηση κάθε παιδιού. Προοδευτικά αρχίζουν να μεγαλώνουν, ιδίως αν κάνουν συχνές φλεγμονές-λοιμώξεις και στην ηλικία των 3-6 ετών έχουν το μεγαλύτερό τους μέγεθος.
Αργότερα ατροφούν και μετά τα 8-10 συνήθως δεν υπάρχουν (είναι οι ηλικίες που το παιδί σταματάει να κάνει συχνές λοιμώξεις).
Πότε πρέπει να κάνουμε εξετάσεις για κρεατάκια
Κάθε παιδί με προβλήματα από τη μύτη, τα ιγμόρεια, και τα αυτιά πρέπει να εξετάζεται για κρεατάκια. Η εξέτασή μας περιλαμβάνει τη λεπτομερή λήψη ιστορικού από τους γονείς, την πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση και την ενδοσκόπηση μύτης – ρινοφάρυγγα με ειδικό νεογνικό-παιδικό (2mm) εύκαμπτο ενδοσκόπιο. Έτσι είναι δυνατή η εξέταση για κρεατάκια, χωρίς να χρειαστεί το παιδί να πάρει ακτινοβολία για την εκτέλεση ακτινογραφίας.
Συμπτώματα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων
-
• Είναι η πιό συχνή αιτία δυσκολίας της ρινικής αναπνοής και ροχαλητού στα παιδιά και πιθανός παράγοντας πρόκλησης εκκριτικής ωτίτιδας (υγρό στο αυτί).
-
• Το βασικότερο σύμπτωμα του παιδιού είναι η ρινική απόφραξη (μπούκωμα) με επακόλουθο την αντικατάσταση της φυσιολογικής ρινικής αναπνοής με στοματική αναπνοή. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε δυσκολία κατά τη σίτιση (ιδίως στις μικρές ηλικίες), ανησυχία και ροχαλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου καθώς και κλειστή ρινολαλιά (ο χαρακτηριστικός ήχος της φωνής όταν η μύτη είναι κλειστή).
-
• Επίσης, υπάρχουν προβλήματα στην ανάπτυξη της άνω γνάθου και ορθοδοντικές ανωμαλίες (γναθοπροσωπικές ανωμαλίες).
-
• Όταν τα κρεατάκια συνδυάζονται με υπερτροφία των αμυγδαλών είναι δυνατό να προκαλείται άπνοια κατά τον ύπνο.
-
• Οι αυξημένες πυώδεις ρινικές εκκρίσεις και ο ελλιπής αερισμός του αυτιού οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες, ενώ η στοματική αναπνοή οδηγεί σε συχνές φλεγμονές του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.
-
• Τα παιδιά με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι συχνά νευρικά, απρόσεκτα και δεν έχουν καλή επίδοση στο σχολείο.
-
• Επιπλέον, η ελάττωση της όρεξης και οι συχνές φλεγμονές οδηγούν συχνά σε καθυστέρηση της φυσιολογικής τους ανάπτυξης.
Πότε πρέπει να αφαιρεθούν?
Πάντοτε όταν είναι μεγάλα (χωρίς όριο ηλικίας), εάν πάσχει απο εκκριτική ωτίτιδα, και όταν το παιδί έχει συχνές ρινίτιδες, ρινοκολπίτιδες ή ωτίτιδες.
- Όταν ένα παιδί χειρουργείται για αφαίρεση των αμυγδαλών ή/και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού (σωληνάκια), πάντοτε εξετάζεται κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για υπετροφία αδενοειδών!